Happy Easter

Happy Easter

Vrolijk lentefeest

PASEN

De paashaas brengt eieren en verstopt ze. Vrolijke kinderen gaan op zoek naar de verstopte eitjes. Het lentezonnetje schijnt heerlijk! Versierde eitjes komen op de feestelijke paastafel.

 

 

Eieren verstoppen en de paashaas

Vroeger was het gewoon dat boeren met Pasen eieren begroeven op hun akkers. Ze geloofde dat de grond dan weer vruchtbaar werd. Kinderen gingen met veel plezier de eieren zoeken.

Rond Pasen kwam de Germaanse godin Eastra in de vorm van een haas naar de aarde, om het lente feest te vieren.  Eastra is de godin van de lente en vruchtbaarheid. Het engelse woord Easter is afgeleid van deze Germaanse godin.

Een haas maakt vaak een slaaphol. Na een tijdje trekt hij verder en laat zijn slaaphol achter. Veel vogeltjes maken dankbaar gebruik van deze hollen, bouwen er hun nestjes en leggen er eitjes in. Zo is naar alle waarschijnlijkheid in de volksmond het verhaal ontstaan dat de paashaas eitjes legt. Door mixen van volksverhalen en rituelen werd geloofd dat godin Eastra tijdens Pasen terug kwam op aarde om eieren te leggen.

 

Eieren versieren

Het versieren van eieren is waarschijnlijk ontstaan in de middeleeuwen. Pasen was een afsluitingsfeest na een lange periode van 40 dagen geen vlees en zuivel eten. Aan het einde van deze periode waren er dus flink wat eieren gespaard. Na de vastenperiode was het feest om eindelijk weer die eitjes te mogen nuttigen. Om het feest nog feestelijker te maken werden de eieren gekookt ,versierd of cadeau gedaan.

Laat in de 18e eeuw werd in Frankrijk het eerste chocolade ei geproduceerd. Verse eieren werden uitgeblazen en als mal voor het chocolade ei gebruikt.

Het versieren van eieren is een leuk moment!

 

Eieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Kook de eieren in appelsap of water met een scheutje azijn. Haal de gekookte eieren uit de pan en leg ze in het bessensap of in het vlierbessensap. Laat ze liggen tot de gewenste kleur is bereikt. Voor een diep blauw/paarse kleur laat je de eieren een paar uur in het sap liggen. Haal de eitjes uit het sap en leg ze te drogen op een stukje keukenrol. Gebruik je uienschillen, kook dan de eieren in water met een scheutje azijn en de schillen. Laat ze afkoelen in de pan tot de gewenste kleur is bereikt.

Om eieren te verven moet je volgens sommige landen in een goed humeur zijn, anders brengen ze ongeluk!

 

 

Versiering met ijzerdraad

Pak een lang stukje ijzerdraad. Maak rondjes door een stukje draad om een potloodje te draaien. Maak zo meerdere rondjes achter elkaar. Vouw het ene rondje omhoog en het andere omlaag.

 

 

 

 

 

 

Maak het extra feestelijk met bloemenboter.

 

Versier je huis met groen.

 

 

 

 

VROLIJK PASEN!

 

 

Fotografie http://floorabelle.com